Tiltrekker virkelig motsetninger hverandre?

Hvis du stoler på visdommen til den pop-tastiske Paula Abdul, er det ikke fiksjon, men et naturlig faktum at motsetninger tiltrekker hverandre. Men takket være vitenskapelige studier kan vi nå avkrefte denne myten. Faktisk er det bevist at parforhold fungerer best når begge parter har personligheter som utfyller hverandre snarere enn motstridende personligheter.

Så tok 1980-tallets popsensasjon helt feil, eller ligger det en liten sannhet gjemt i de fengende tekstene hennes? Vi tar en titt på noen av de nyeste psykologiske studiene for å finne ut av det.

Hva kvinner vil ha

En studie fra universitetet i Groningen i Nederland oppdaget det Mel Gibson ikke kunne: hva kvinner vil ha. Når kvinner leter etter en partner, bruker de seg selv som målestokk, og søker deretter en partner som er mindre nevrotisk, mer samvittighetsfull og mer utadvendt enn dem selv. Legg merke til den tilsynelatende umulige oppgaven det er å være både «mindre nevrotisk» og «mer samvittighetsfull». Hvis du er en mann som er i stand til å bry deg om de finere detaljene i alt, men på en avslappet måte, har du gjort det. Vitenskapen har lykkes med å avdekke hva kvinner vil ha, men det er nesten umulig å oppnå.

Komplementær, ikke lik

Den samme studien viste at både menn og kvinner foretrakk partnere som hadde en komplementær personlighet fremfor en lignende. Så mens en singel kvinne som er litt sløv, kanskje søker en mann med drivkraft og ambisjoner, er den samme drevne, ambisiøse mannen på jakt etter en avslappet dame som kan roe ham litt ned.

Er ikke det det samme som at motsetninger tiltrekker hverandre?

Til en viss grad høres ideen om komplementære personligheter ut som motsetninger som tiltrekker hverandre. Forholdet vil imidlertid bare fungere hvis det er noen få komplementære forskjeller i personlighetene, i stedet for at hver person befinner seg i hver sin ende av spekteret for hvert personlighetstrekk. Tenk på et forhold som en nøye balansert oppskrift. Litt sødme for å oppveie sure smaker smaker godt hvis alle de andre ingrediensene fungerer sammen, men hvis kokken bare slenger inn tilfeldige motsatte smaker, vil retten bli en katastrofe.

Den rette mengden nærhet

En studie utført av Columbia Universitys folkehelseavdeling om forholdet til 723 menn og kvinner, fant at vellykkede forhold var basert på en balanse mellom likheter og forskjeller. Studien, som ble publisert i tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin, vurderte intimitet og tilfredshet i parforhold i forhold til hvor like partnerne var når det gjaldt personlighet. Parene rapporterte om de sterkeste forholdene når de verken var veldig like eller veldig forskjellige, men var akkurat passe som bjørnegrøt.

Og hva er riktig mengde nærhet?

Ifølge hovedforfatteren av rapporten, professor David Frost, finnes det ingen ideell grad av nærhet, så lenge begge parter er fornøyde med hvor nære de føler seg, kan forholdet lykkes: «Det viktigste er ikke hvor nær man føler seg, men om man er så nær som man ønsker å være», sier han. Ikke bare må dere ha en balanse mellom likheter og ulikheter, dere må begge være fornøyde med i hvilken grad dere er like og forskjellige. Motsetninger kan altså tiltrekke hverandre, så lenge dere begge er komfortable med hvor forskjellige dere er.

Leksjoner for online dating

Når du blar gjennom profilene på en gratis datingside, bør du vurdere å bryte med din vanlige type, hvis de har en tendens til å være for like deg selv, og lete opp single som har noe litt annerledes å tilføre forholdet.

Vurder også datingsider med felles interesser, hvor du kan finne single som deler samme interesser som deg, for å skape en viss nærhet i forholdet. Når du har et fundament av felles interesser å jobbe ut ifra, vil det være lettere å bli varm i trøya overfor singler med andre personlighetstrekk enn deg selv.

Legg igjen en kommentar